Wednesday, 27 February 2013

Russian Alphabet

Assalamualaikum and Hello.

Today i wanna share about Russian alphabet. Yes, it is completely different with latin letters. Check this out.


Russian alphabet like latin letter
A - a 
K - k
е - e 
т - t 
м - m
о - o
б - b 

Russian alphabet like latin but pronounce as different alphabet
B - V
у - u
н - n
р - r
с - s
x - kh

Alien alphabet, totally different 

ж - zhi 
з - z 
и - i
й - i (stres)
ц - ts
г - g
ш - sh
щ - sch
з - z
ф - f
ы - pronounce like i ( y) hard
п - p
л - L
д - d
я - ya
ч - ch
ь  - no sound, soft
ю - yu


Done? Lets try your knowledge

AпTEKA - PRONOUNCE as...? and guess what is it?



AпTEKA - 1st time reading it as anteka and i thought it was an antique shop. Called as apteka, a pharmacy



Tuesday, 26 February 2013

Melayu Poyo Sesama Melayu. Macam Mana Nak Maju?

Minggu urus borang practical di Malaysia datang lagi. (sigh). Masa 1st year buat practical di Hospital Lahad Datu, Sabah. 2nd year ni masih terfikir nak buat di mana. Same like masa 1st year, duration of practical - 3 weeks.


Hospital Lahad Datu, Sabah, Malaysia.
When talk about practical, teringatlah pula masa practical dulu. 1st day buat practical di hospital under supervision of Dr. Ravi.

I went to wad wanita. Doctor malay perempuan yang handle masa tu. Dia tanya dari mana. So i answer her that i am russian medical student.

" Doctor lepasan Russia bukannya ok sangat " Doctor Malay tu cakap. Boleh pulak dia cakap macam ni. After that, saya ikut dia check pesakit.

 "berapa degree orang demam". She asked me
 " Above 37°C." I said
"go back and study definition of fever" she said.  

Hello! I am 1st year ok. Study Anatomy pun tak lepas lagi masa tu. - dalam hati jak lah cakap macam tu.

Lepas tu dia cakap 37.5 °C. Guess what, nurse tu betulkan yang fever 37.2 °C. 
Dia cakap " owh, i study 37.5 °C."

Blurrr seketika dengan kepoyoan dan kebijaksanaan doctor poyo tu.

Selepas tu, i never went to wad wanita lagi and stay with Dr. Ravi and Dr. Gordan (cute and using engagement ring  harhar) 

Dr. Ravi ni pakar dari luar negara, India kot while Dr. Gordan ni Chinese Malaysian. Both of them are nice and teach me a lot. Sedangkan Dr. Ravi yang bukan Malaysian dan Dr. Gordan yang Chinese ni pun boleh beri sedikit (banyak lah sebenarnya) tunjuk ajar, why not you who are satu bangsa satu jantina (Datang bulan ker angin semacam)? Bangsa sendiri pun tak nak bantu.

Another story berbangkit. Abang kawan, tak pernah lepas-lepas degree dia sebab dia tak pandai nak membodek pensyarah. 

"huh?" aku bagi reaksi dengan kawan yang cerita pasal abang dia.
" Ialah, pensyarah tu Melayu. Abang aku tak pandai nak bodek, tak pastlah. Last-last, dia tukar, dapat pensyarah Cina. Kejap je settle. "

Oup. Speechless... Kalau yang pasal bodek membodek baru nak lepas, i'm not sure about it. 

Kalau kaum lain saling bantu membantu sesama kaum untuk maju, why not Malay?

### Lupa nak bagitau, bukan semua macam ni, segelintir sahaja. Ramai juga kawan-kawan Malay yang lain baik-baik
















Takut Kahwin


Sebelum berkahwin, yang lelaki mengalahkan hero malaya, bila kahwin kalah KL Gangster. Bagi yang wanita pula, sebelum kahwin pijak semut pun tak mati tapi bila dah kahwin, harimau pun takut. Bila dah tinggal sebumbung, barulah korang akan tahu perangai sebenar seseorang tu. Oleh sebab tu, ramai kawan mengadu takut kahwin sebab takut pasangan berubah.

Lebih-lebih lagi bila individu tersebut dikelilingi oleh orang-orang yang gagal dalam perkahwinan. Mesti akan berfikir panjang punya nak kahwin tapi jangan risau sebab pasangan berubah atau retaknya rumah tangga bergantung dengan individu.

Ada juga pasangan yang masa bercinta bagai nak rak tapi lepas kahwin perasaan dan kasih sayang tu makin pudar. Ni sebab dah berabis sangat masa bercinta. So, bila dah kahwin, madu perkahwinan tu dah habis, tak manis, sebab tu perkahwinan jadi tawar. Bila dah tawar, mulalah cari lain @ curang yang membawa kepada keretakan rumah tangga 

Tidak kira sebesar mana pun badai yang datang dalam rumah tangga, penyelesaian masalah yang diambil perlu berlandaskan syariat Islam. Sebab ALLAH tu maha bijaksana. DIA mengatur makhluknya dengan hukum-hakam agama yang membawa kebaikan kepada sesiapa yang mengikuti hukum-hukum tersebut. Even dalam perkara-perkara kecil. Contohnya, kalau nak keluar rumah, isteri mesti minta izin suami. Relevantnya, mengelakkan timbul perasaan cemburu pada suami. Well you know, dari perasaan cemburu tu akan menghasilkan banyak lagi masalah. So, that is why kena ikut macam yang Allah dah tetapkan, dah suruh.

So, nak suami/isteri yang ambil penyelesaian cara Islam, pilihlah bakal suami/isteri yang ikut cara Islam. Bukannya yang cantik molek ayu diluar sahaja, tetapi dibelakang tabir (behind the scene of my future wife) pun cantik molek dan ayu juga. Bagi wanita pula, jangan cari sekadar yang kaya, berkerjaya, sasa dan yang sekutu dengannya. Sebaliknya, pengetahuan agama dan pengamalannya ( bukan sekadar tahu tapi AMAL) yang patut dititik beratkan terlebih dahulu dalam memilih calon suami. Wanita memilih, bukan sekadar dipilih.

Takut nak kahwin? Same goes to me tapi itu dulu. Honestly i am surrounded with people who are failed with their marriaged dan tengok banyak perkahwinan yang gagal. Sekarang tak takut lagi sebab its depend on individu. Tidak semua orang sama. Umpama kapal yang berlayar dilautan, we are captain for our own ship dan kita yang akan mengemudikan kapal tersebut. Bonus dari Allah, Allah dah bagi semua petua-petua hidup bahagia dunia dan akhirat termasuklah dalam hal-hal rumahtangga. So, kalau nak happy, ikutlah yang Allah perintahkan.




Mental Problem: Ya Allah, Sihatkan Akalku

Fuh, baru balik rumah. Tadi keluar untuk uruskan proses pindah rumah. Kawan yang duduk rumah yang bakal saya huni tu merupakan bilik kawan chinese saya. She was reported having schizophrenia. (masalah mental.) Entah betul atau tidak tapi tu yang pihak hospital sahkan.  (hopely doctor tu salah. amin)  

Then, Malaysian embassy akan hantar balik. Kesian kan kawan tu. Dah la baik. She is my 2nd chinese friend that i know having mental problem, yang tak kenal tak tau pula ada ke tak tapi yang pastinya ramai kawan satu batch dah berhenti dari ambil medik ni.

Masa 1st year, my room mate, her father take her back to Malaysia since her daughter having mental problem as well. Actually, she is not my room mate tapi mungkin sebab saya baik dengan dia, dan semua orang jauhkan diri dengan dia, so she ask to change to my room. Excuse me, even orang tu sakit otak sekali pun, she deserve other to treats her like human ok.  That is how she officially become my room mate. (tapi seram juga la bila malam-malam nak p tandas, dia masih berjaga dikatil, pegang-pegang rambut sambil senyum-senyum) - DUGAAN.. huhu

Ya Allah, hopefully i can finish my whole course dengan selamat dan selamat jadi doctor, selamat berkhidmat untuk masyarakat dan selamat menyumbangkan ilmu. Aminnnnnn.

Allahumma, sihatkanlah badanku, Allahumma, sihatkanlah pendengaranku, Allahumma, sihatkanlah penglihatanku. 
Sesungguhnya hanya padamu tempat ku mengadu dan memohon pertolongan

Segmen: Diriku Istimewa


Click Untuk Join 

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Setiap insan yang bernafas dimuka bumi ni mempunyai kelebihan masing-masing yang membuat orang tu istimewa berbanding orang lain. Begitu juga dengan saya. I am special. Nak tahu apa yang special sangat pasal saya? Keep reading.. 

Here it come...
tu dia, mata panda mai
     Dari aspek fizikalnya, saya sangat-sangat istimewa. Berumur 22 tahun tapi macam budak umur 15 tahun sebab superb kecil (comel kot). Tinggi 152 cm dan berat bawah 40 kg. Nothing special about it right? But wait a minute. Ni tak cerita lagi pasal mata panda yang lebam ni. Yup, cukup tido atau tak, mata ni selalu sangat lebam sampai kawan ingat saya study hard sampai lewat malam. Nothing special about Panda right? tapi panda + kurus + kecil = panda kurus kecil. Pernah tak dengar, jumpa atau tengok Panda kurus? Nope? So, that make me special, ISTIMEWA berbanding yang lain. Panda yang comel-comel banyak. Nina pun ramai. Then, kalau kawan cerita atau tanya,

 "Nina yang mana satu?"
" Nina yang lebam mata tu, pelajar kelas 5 Istimewa" 

See? I am so special, istimewa berbanding yang lain. Senang nak recognize Nina yang mana satu because i am special, istimewa - PANDA KURUS. Nama kelas masa form5 pun Kelas 5 Istimewa.


Kelas kanak2 terencat, 5 Istimewa (2009), Sains tulen


     Kecil bukan sebarang kecil. My size won't let me down. Dengan saiz yang kecil, yes, saya pernah kena buli. SELALU.. hahaha Sebab tu saya Istimewa. Bukan istimewa sebab selalu kena bulilah tapi istimewa sebab saya ni kuat. Mungkin tidak pada fizikal tapi kuat pada mentality dan tu yang buat saya jauh lebih kuat dari mereka yang kuat fizikalnya.


Mewakili Kolej Matrikulasi Labuan (KML) ke KAKOM, Johor, 2010 dalam acara track and field.
Menyumbang 1 pingat emas kepada KML lantas menjadikan KML Johan keseluruhan dalam KAKOM

     Kawan kata, saya istimewa sebab multi talent. Tidak hanya berada dikelas pertama, saya turut aktif dalam bidang kokurikulum termasuklah atlit olahraga, bahas, silat dan drama (Mohd. Zhafir dalam Oh My English tu 1 team Nina dalam Drama English Team. Kami berlakon sama-sama untuk pertandingan district level). 

     Kawan cakap lagi, saya tak perlu study hard pun boleh perform exam. Ye ker? Macam la kawan tu tengok saya 24 jam. Intuisi (kebijaksanaan semulajadi) atau usaha, semua tu datang dari Allah. Masa form 5 sebelum SPM, siap kena sindir oleh cikgu lagi sebab terlalu aktif dalam kokurikulum. Bukan sebab apa, cikgu buat macam tu mungkin sebab risaukan saya kot tapi alhamdulillah, bila result SPM keluar, saya jadi pelajar SPM terbaik 2009. 


Silat keningau,  Sabah Games (SAGA), 2011
     Walau macam mana istimewanya saya pun, saya tak kan jadi istimewa tanpa dikelilingi oleh orang-orang yang super istimewa disisi saya. Family and freinds, they make me feel like i am the most special happy person ever created in this earth. 

Kedua-dua insan istimewa inilah yang membuat diri terasa sangat-sangat instimewa. Kasih sayang mereka yang selalu membangkitkan semangat kembali setiap kali tersungkur dipersimpangan ujianNya. Love my mom and dad

Diriku istimewa: physically dan alhamdulillah mentality juga istimewa. 



Sunday, 24 February 2013

Baby Kembar


Hope i still dalam flight ni. 
KLIA - sdk untuk balik Sabah

Hua,,,, mau balik tengok baby kembar..sob,,sob.. 4 months to go. 
Habis exam 15 Jun. Balik 16, sampai rumah 18 Jun. 20- 12 Julai, practical di hospital and the rest.. Melancong sakan.

QASEH Qaisarah & Adeeb Dayyan


The Sweet Sister , Qaseh Qaisarah

Adeeb Dayyan yang macho.


Makan Banyak Otak Lembab



Masa sekolah dulu, mama selalu pesan jangan makan banyak sangat masa sarapan atau makan.

"nanti otak lembab, mengantuk masa buat kerja" my mum said.

Bukan mama sorang yang cakap, selalu juga dengar orang lain cakap. Korang pernah dengar tak?

Kemarin study biochemistry pasal fats. LEMAK. Nak tahu apa input yang bakal doctor kecil ni dapat? Baca ni:

Lemak yang selalu kita makan tu merupakan sumber tenaga. Lemak ni memang baik sebab ya la, sumber tenaga. Tenaga pula kita perlukan untuk melakukan kerja harian. Tapi AWAS!!! Lemak yang tidak dapat ditukarkan kepada tenaga sangat-sangat berbahaya.

Salah satu yang diperlukan untuk tukar lemak kepada tenaga ialah Vitamin B12. Bila badan kekurangan vitamin B12, bahan-bahan yang dihasilkan oleh lemak, bila berkumpul dalam badan boleh memudaratkan sistem otak.

So, jangan ambil makanan berlemak secara berlebihan dan jangan pula kurang Vitamin B12. Dalam Islam pun galakkan keseimbangan. 

Makanan kaya dengan Vitamin B12: salah satunya telur. Murah dan senang nak dapat.


#Memang betul pun makan terlalu kenyang buat mengantuk kan?

Friday, 22 February 2013

Apologize: What is The Value of Sorry?

Its common to say "sorry" when someone doing something bad, mistakes or hurting other. However, without taking any further action that you are totally sorry for things that you have done, is it enough to simply say sorry? 

Then, what is the value of sorry? Simply a combination of 5 letters start with S? or more valuable than that?

I wanna share a story to all my beloved readers. Someone broke my computer on Disember 2012. She accidently fall it down from the table. The consequences are my hard disk broke, windows can't start, i can't fully close the screen and the wire almost detect from the screen.

With trust, i gave my lattop to her with hope that she will fix it as soon as possible. I understand that we were having exam until 24th January 2013, so i didn't push her so much to repair it. She gave it to her friend to fix it. 

On 9th Feb, she return it and my latop become WORSE. I am waiting for almost 2 months just to see my lattop become worse. My 4th semester start and i need it badly. Waiting for 2 months and it worse? Can you imagine what my feeling that time?

Guess what did she say? YESS, she did say sorry.

" I am sorry and feel so bad for you, Nina " She said
" Your sorry can't fix my PC. I need it badly" I replied
" At least i'm saying something SWEET." She replied back 



If someone hit you by car, you are bleeding and the driver said:
" You look so nice today. Owh, unfortunately you are bleeding but don't worry, you still look handsome/beautiful. By the way, i have to go. I have meeting, i have to look after for my mum and so on. See ya "

Concrete and abstract.
Words remain as an abstract (something that you can't see) without followed by an action to make it concrete (real).

A lover won't be loved by his girlfriend by simply said "i love you" without any action that show his love. Same goes to "sorry". It will remain as words without any further action to show that you are really sorry.


HOW TO SHOW YOUR SORRY?

Fixed things that you messed up.

# Imagine that U. S. President fail to run the country and simply said SWEET things.

" Its normal. Its an accident. Its a fate. I am so sorry American. I love you. Please choose me for next election. I love you American. "  (=,='')



----- Borrowing friend's PC---------












Thursday, 21 February 2013

Elakkan Jerawat By Doctor Nina


Haccu!!! Haccu!!! Alhamdulillah keluar penyakit. Ni kalau da balik-balik bersin alamatnya selsema dan nak demamlah ni. Ramai jer kawan mengadu sakit. Mungkin pengaruh perubahan cuaca, dari Winter nak tukar spring. 

Di luar tingkap kitorang masa winter. Tengok ice tu, boleh buat ice kacang. Free ice cube kot

Dandelion yang dikutip dalam perjalanan balik dari kelas spring tahun lalu


Usrah sambil picnic masa musim bunga bersama kakak usrah, Kak Emy Nadhirah

Masa kecil dulu, bila dengar doctor sakit:
"aik, doctor pun sakit ke? " hairan dengar doctor sakit. Sekarang ni ambil kau Nina. Doctor pun manusia juga.

Dan bakal docter yang tulis ni pun ada masalah kulit juga macam yang lain. JERAWAT. Ya, jerawat ni memang common tidak kiralah di Malaysia, Russia, Indonesia atau dimana-mana pun tanpa mengira usia, jantina atau bangsa.

So, hari ni saya nak share pasal cara nak handle masalah jerawat ni. Sebelum tu, korang kena tahu dan faham pasal kulit. Ambil cermin dan tengok kulit muka korang sekarang. Ada tengok tak bulu-bulu halus? Dibawah bulu-bulu tu (dalam kulit) ada sebaceous glands (kalenjar) yang menghasilkan sebum

Encik Sebum ni tak lah jahat sangat nak kotorkan muka korang tapi bila muka korang ada bacteria, bacteria tu yang akan pecahkan sebum jadi benda berminyak dan menyebabkan jerawat tumbuh di kulit.

Bak pantai dan ombak yang sukar nak dipisahkan, macam tu jugalah dengan Mis bulu dan En. Sebum, memang tak dapat nak dipisahkan. Sebab kita dah tak dapat nak stop pengeluaran sebum dari kulit, why not bersihkan bacteriakan?

# So, nak muka bersih dari jerawat, sentiasa basuh muka untuk mencegah jerawat. For those yang guna pencuci muka, boleh beli pencuci muka anti-bacteria.

Model menggunakan produk 100% semulajadi dari langit, tanpa bahan pengawet dan bebas bahan kimia , product ciptaan Allah, dijamin HALAL: Air bersih Cara penggunaan: Ambil wuduk 5x sehari (wajib) atau lebih(sunat) sebelum solat


# Elakkan menggunakan krim bila keluar rumah sebab krim tu berminyak dan kotoran senang melekat/menempel di muka korang. Bila korang keluar rumah, muka akan terdedah dengan persekitaran yang kotor. Well you know udara zaman sekarang bersih dia macam mana.

Macam kenal ekh? Yes its me w/o make up. Memang tidak guna pun 
 Semoga membantu dan selamat beramal!!!


Alhamdulillah, Sempurna

Ceria menanti hadirnya musim bunga, menghayati sinaran matahari yang menyentuh pipi setiap kali keluar rumah dan salji semakin cair. I just love it and this make me so happy. Suka sangat keluar bila musim salji dah nak angkat kaki. Yeppi!!! Keluar kelas pun semangat. (Tapi main post ni bukanlah nak cerita pasal musim bunga.)

Musim bunga tahun lalu
Dalam keceriaan menghayati keindahan alam ciptaan tuhan, Allah menghantarkan insan-insan yang kurang bernasib baik untuk menemani perjalananku agar aku tahu ertinya syukur. Bersyukur dengan kurniaanNya padaku. 

Kita (saya) jauh lebih beruntung dari mereka. Mereka siapa? Mereka yang hidup serba kekurangan, yang cacat fizikal, yang cacat mental dan banyak lagi kesukaran hidup yang terpaksa ditempuhi termasuklah kehilangan ibu bapa pada usia yang cukup muda.


Cacat fizikal. Masa keluar beli barang dapur  ada yang malah  tidak ada kedua-dua belah kaki. Terfikir macam mana mereka dapat survive. Lebih-lebih lagi masa tu musim sejuk (winter), menanti ehsan orang yang lalu-lalang untuk memberi sedekah.
"Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di Jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, setiap tangkai mempunyai 100 biji. Allah melipatgandakan bagi siapa yang dia kehendaki dan Allah maha luas, maha mengetahui..."
(QS. Al-Baqarah: 261)



Setiap kali keluar p kelas biochemistry dan physiology hari isnin dan rabu, mesti tengok makcik-makcik yang minta sedekah tepi jalan. Masa balik dari kelas, nak naik kereta, ada dua orang lelaki, seorang normal dan seorang terencat.


Sebut dalam hati: Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Syukur alhamdulillah. Aku jauh bertuah dari mereka.

Sangat-sangat bersyukur dengan pemberian Allah selepas melihat penderitaan orang lain. Jika Allah menarik balik memberianNya atau memberi sedikit kekurangan, jangan bersedih! Ingatlah, masih ramai lagi insan diluar sana yang kesusahannya berlipat kali ganda. 

Dilahirkan dalam keluarga yang sederhana, tidak kaya untuk merasa tinggi diri dan tidak miskin untuk mengharap selain dari Allah, lahir dengan fizikal yang sempurna tanpa cacat cela, tidak terencat akal dan yang paling penting, mempunyai kedua-dua ibu bapa yang memberi hadiah termahal dalam hidup: islam sejak lahir. It is more than enough to thank to Allah

Sempurna... Orang kata, tiada manusia yang sempurna dan kesempurnaan hanya milik Allah. Layakkah kita untuk membandingkan taraf kita dengan pencipta? Kita sempurna, tapi in term of human. Sebab apa kita sempurna? Sebab Allah yang menyempurnakan penciptaan kita. Betul tak?


Its ME di kelilingi oleh tulip. Stay baca blog ni and i will update cerita dan gambar musim bunga tahun ni

Tulip hasil musim bunga 2012. Can't wait for tulip 2013 berkembang.

Ibarat musim, selepas winter Disember yang sejuk beku, Allah kirimkan spring yang indah dan menenangkan. Semoga Allah mengirimkan ceria dan bahagia buat mereka yang kurang bernasib baik. Walau bukan di dunia, mungkin diakhirat kelak. InsyaAllah.






Tuesday, 19 February 2013

Giveaway by Glamoure Closet


Monday, 18 February 2013

Blog Review by Siti Zawiah

Click untuk join

Pencarian Bloglist Dan Blog Untuk Direview


Pencarian Bloglist NsHs Mirotic

Click zirafah yang kena siksa ni untuk join sekali

Sunday, 17 February 2013

Segmen Bloglist Dan Deview blog by FARAH

Click untuk join segmen by Farah

Segmen : Blog Paling Ringan by Blog Mrs. Lulla

Click untuk join

Harapan Semalam

Meteor  di Russia. This picture is absolutely not captured by me

Dear my beloved readers,
Kadang-kadang tertanya-tanya kenapa kita masih bernafas dimuka bumi ni? Terkadang diri terasa sangat lelah, putus asa dengan kehidupan didunia hingga terlintas difikiran mati mungkin lebih baik. Mati? Ya mati! Mati tu kan kemerdekaan yang abadi. So, jangan takut menghadapi kematian.

Persoalannya, andai kita ditakdirkan mati saat ini, cukupkah amalan kebaikan yang kita bawa untuk menempah tiket ke syurga? No one knows. Sebab tu, hari ini dan hari seterusnya membawa harapan dalam hidup kita. Semua terletak ditangaNya, hidup berserah diri padaNya.


Mati??? Ya Allah, cukupkah amalan ini untuk dipersembahkan saat bertemu dengan Mu?
Meteor hit Chelyabinsk, Russia make me appreciate my life more. Allah masih memberi peluang untuk perbaiki kesilapan-kesilapan semalam. Kalau meteor ni berubah arah sikit dari Chelyabinsk  ke Moscow, entah selamat atau tidak owner blog ni.

Walau dunia tidak seindah syurga tapi bumi beratapkan langit biru ini masih mampu memberikan harapan baru kepada hamba-hamba-Nya. Harapan hari esok jauh lebih baik dari kemarin dan yang paling penting harapan untuk menambah amalan bekalan akhirat sebab tiada siapa yang tahu amalan selama ini cukup atau tidak. 


Anyway, semoga kita semua meninggalkan dunia ini ke alam yang kekal abadi saat malaikat pencatat amalan sebelah kanan mencatatkan amalan melebihi catatan sebelah kiri.

***Selamat beramal

Saturday, 16 February 2013

Moscow Muslim Students- Dilarang Sembahyang, Pakai Tudung dan Convert to Christian???

Assalamualaikum my beloved readers. Lama saya tidak menyajikan anda dengan post baru. Kini saya kembali dengan post yang lebih gempak.

Kehidupan saya di Moscow, Russia selaku seorang muslimah pada asalnya normal, dapat solat dan berhijab seperti biasa walau dalam keadaan dan suasana yang berbeza jika dibandingkan dengan di Malaysia (solat dalam surau/masjid). 

Yup, semuanya normal hinggalah satu hari, pelajar tahun pertama (1st year students) mengadakan solat berjemaah di bangunan academic (dengar cerita +/- dalam 30 orang. tak tengok lagi gambar tu. Nanti saya upload bila dah jumpa gambar tu)  hingga menutup jalan pelajar lain. Masa tu pelajar dari Russian medium tengah rehat. So, tempat tu pun jadi crowded.

Salah seorang pelajar Russian ambil gambar masa pelajar Malaysia tengah sembahyang dan upload di Facebook. Well you know Russian, walau ramai muslim tapi yang  anti muslim pun ramai juga. Tambah-tambah lagi kes pengeboman metro oleh orang berpakaian macam orang  Islam (kononlah Islam). Lepas tu, isu ni pun jadi makin besar hingga menarik perhatian  pihak university. Oleh yang demikian, wujudlah post ni:

 Muslim students in Moscow are not allowed to pray in academic building. 

Kesinambungannya macam ni. (keep reading...)

14hb February 2013 ( thursday), i went to hygiene class and my chinese group mate ask me something and he said "no offense ar Maslizza, just wanna ask you something. Is it true that all of us have to sign an agreement?"

13hb February masa kelas physiology, Prof. tu ada cakap semua students harus menandatangani surat perjanjian untuk convert to Christian. They thought it just a joke. After class, we have lecture. The other prof. told us that we have to sign some agreement. So, ini bermakna benda ni betullah? Entah betul have to convert to Christian atau betul have to sign the agreement but i am sure about the agreement dan saya dah sign pun tapi yang pastinya agreement tu mengenai surat perjanjian students tidak dibenarkan solat dibangunan academic.


Click to view LARGER. Ni lah dia surat perjanjian yang kami kena sain. R terbalik tu disebut ya dalam bahasa Russian yang bermakna saya atau I. Yang tertulis dalam handwriting tu nama saya dalam Russian, Maslizza binti Juhaepah, tandatangan, group 89 and 2nd year.

Kalau dulu, dapat solat dipenjuru-penjuru bangunan. Walaupun penjuru-penjuru, tempat orang lalu lalang, lantai tak lah bersih sangat (guna sejadah khas), at least dapatlah solat time masuk waktu ada kelas. Sekarang dah tidak dapat solat langsung, direct kena halau dari academic bangunan pula tu.(nasib tak pena kena halau, kawan lain dah kena halau)




Gambar ni bukan saya yang ambil tapi macam ni lah keadaan muslim di Moscow solat. Serius ni!!! Masa winter tahun lalu, kawan makan luar. Masa jalan tu dah masuk waktu, diorang pun solat d tepi bangunan sejuk-sejuk (winter). Saya tak pernahlah. i'll find tempat yang comfortable sikit supaya lebih khusyuk. Kawan lelaki mengadu kesejukan masa solat jumaat sebab masjid tu under construction. So, solat jumaat di luar masa winter. Tu semua dugaan. Hopely membentuk diri lebih kuat.

Dilarang guna tudung.

Rentetan peristiwa ni, timbullah pula isu keagamaan. Ialah, orang dah sakit hati dengan Islam, dah dapat point nak bagi kita sakit, apalagi, dia gunakanlah point tu. Nasiblah kes ni berlaku hanya kepada segelintir pelajar sahaja. Nasib koranglah dapat pensyarah yang anti-Muslim, masuk kelas dia tak boleh guna tudung. 

What the heck. Masa 1st year saya ada belajar undang-undang (law) ok. KEBEBASAN AGAMA!!! 

Hari ni, 15 February 2013, i am having Russian class dari 3.00 p.m. sampai 8.00 p.m. Tu dia, marathon kelas Bahasa Russia. Sebab dah tidak dapat solat dalam bangunan akedemik, makin malaslah pula nak datang kelas (bukan memang pemalas ker?). Tadi sikit ponteng kelas sebab terfikir macam mana nak solat zohor, asar dan magrib. Fikir punya fikir, kuatkan semangat, datang kelas juga. Macam mana saya solat? Biarlah rahsia. Hahaha tak lah, gurau jer. Ambil wuduk* cari tempat tertutup dan berselindung* belakang pintu* bentang sejadah* solat tanpa ganguan.

Oklah, post dah terlalu panjang, pening orang nak baca nanti. Kesimpulannya, readers yang teringin nak datang sambung study di Russia, you are welcome here :) tapi saya tidak galakkan (arghh mau balik) nanti ada jadi macam orang yang tulis post ni. (yess!!! its me)

Semua yang datang ujian dari Allah, dia menguji sekuat mana iman hambanya dan sejauh mana keihlasan mereka. Semoga doctors lepasan Russia jadi lebih mantap imannya. Aminnnnnn

Kalau dah terazam dan bertekad sangat nak datang, prepare your self physically and mentally. Good Luck to you hahahaha (evil laugh)






Russian afraid with someone using black


Chatting with my old friend who are studying in Poland remind me a funny story.

Today, I'll tell you story about my first year studying medicine in Moscow. My very first day class for Russian economy. Since it was my first class, I came late about 6 pm which during winter considered as dark already and I'm using black winter coat.

My 2 other friends and I were walking toward the building which the lecture of russian economic held. Before entering the entrance, I saw 2 young girl screaming and run away. At the first place, I thought that they were happy since the class were over.. FINISH.. Vsio.. Daskadania…

 But I'm wrong. Guess what???

They afraid with me. Afraid with me? Yeah, proudly say that the 2 Russian girl afraid with tiny small 153cm 37Kg muslimah who are wearing black.

At the same time, there are Malaysian students standing in front of the entrance and said that every thing are ok. I'm blur. Don't know what just happened. Don't even know they were screaming because I'm using black winter coat.

Just because I'm wearing black? Gosh.. Pathetic..

I went home and my housemate from Alzerbaijan told me that there was an accident involve 2 women who wearing black and bombed the Metro.

Chechnya


The 2010 Moscow Metro bombings were suicide bombings carried out by two women during the morning rush hour of March 29, 2010 at two stations of the Moscow Metro; Lubyanka and Park Kultury, with roughly 40 minutes interval between. At least 40 people were killed, and over 100 injured include 3 Malaysian.

Flowers to remind the death


Metro


Even though they get use to wear black clothes, my advise for muslimah, don't wear black hijab if you wish to visit or stay in Moscow. Else, they might think that you are one of the terrorist. 

No wonder they afraid with me. Hahaha Small tiny thin 153cm 37Kg Nina as a terrorist :)

Friday, 15 February 2013

Follower 2013

Click banner untuk join
Orang selsema masih belum tidur. Sebelum tidur nak join segmen ni sat walau dah nak hampir tarikh tutup. New bie atau senior? New bie kot. Follower = 87

Monday, 11 February 2013

Dunia Bukan Syurga

Repost- post asal 16/01/13

Last wednesday, i went out for Russian class replacement. On the way balik rumah, i was bullied by Russian. How??? I'm using one of the Russian transport called Tram to reach home. Before entering the tram, i have to scratch my Transport card. Since i'm paying for one month, i can use it unlimited with 3 minute gap. 

    When i already scratch my card, ready to enter the trem, there was a russian FEMALE push me away from the entrance hardly and used my entrance. So, i have to let the other passenger to go first since i have to wait for 3 minute. 

   SERIOUSLY? 3 minute??? Standing alone at the entrance while 'mata-mata liar' watching me as a stranger, a foreigner. 
   @#$%!!! Yeah, that was i thought at the first place. Is it because i'm small, they can easily bulling me? I am all alone without my family around, surrounded with people who are totally different with me. Siapalah tidak sedih dan down kan? I kept thinking but my thought keep me sad and unhappy.
   Another case during form 4 which i'm a new student, was bullied by my senior. She asked me to washed her clothes. (harharhar now, this thing turn to something funny for me to remember)

trem by

The night that my card used by the Russian, seriously i was cried. Yeah, i felt so sad man. My confident level totally down. After tired of crying, i open my lattop and facebooking. I saw a post about Palestinian. His house and shop were bombed by Israel's army. A journalist ask him,

" How you feel about it?"
"Allah sent those people to test me" he said with smile without sadness in his face.

Subhanallah, this post moved me. I realise something BIG.

If you were bullied, if you were treat badly or no matter how cruel world treat and against you, LA TAHZAN, jangan bersedih.

Allah sending those people to test you and the most important thing is, Allah try to speak to you, telling you that



         "WORLD is not HEAVEN"

                   "DUNIA bukan SYURGA"


Dunia bukan taman-taman syurga yang mengalir sungai dibawahnya. Dunia, tempat berkumpulnya yang beriman dan yang kafir, yang melakukan kebaikan juga kejahatan, yang membina juga yang merosak, yang memerlukan keadilan juga yang menindas dan dipenuhi dengan undang-undang dunia yang tidak pernah adil. So, how can we expect world to be just like heaven and peaceful place to stay? NO!!! Jauh sekali beza antara dunia dan syurga. Dunia bukan syurga.

Those people which Allah send is a reminder for me, for all of us untuk sentiasa merindukan syurgaNya, tempat dimana penghuni-penghuninya berbahagia dan bergembira menikmati hidup yang hakiki lagi abadi.

"Pada ketika hari terjadi kiamat, pada hari itu, manusia terpecah-pecah dalam kelompok. 
Maka, ada pun orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan, maka mereka dalam taman syurga bergembira. 
Dan adapun orang-orang kafir yang mendustakan ayat-ayat kami serta mendustakan pertemuan dengan hari akhirat, maka mereka tetap berada di dalam azab neraka" Surah Ar- Rum (30) Ayat 14-16

 "Maka, bersabarlah engkau, sungguh, janji Allah itu benar dan jangan sekali-sekali sampai orang-orang yang tidak meyakini kebenaran ayat-ayat Allah itu mengelisahkan engakau" Surat Ar- Rum Ayat 60

Dulu, kini dan masa akan datang, buang marah dan dendam pada someone that doing bad thins to you. Instead of HATE, convert it to MISS. Rindu.. Rindu pada siapa? Rindu pada Allah, rindu pada syurgaNya yang tiada siapa yang akan saling menyakiti.

Tabarakallah.

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...