Tuesday, 31 December 2013

Suriah Berdarah


Isu ni dah lama dan boleh dianggap basi oleh sesetengah pihak. Di ambang 2014, menutup tirai 2013, tatkala  ribuan manusia lalai terkinja-kinja merayakan sambutan tahun baru, di satu sudut penjuru dunia masih ada saudara kita syahid satu per satu demi mempertahankan kesucian Islam. Bahkan, bayi kecil dan anak perempuan yang lemah tidak berdosa turut menjadi mangsa. Dirogol dan dibunuh. Jasadnya ada yang hancur berkecai.







video
Must watch video

Hasbunallah wa ni'mal wakeel. 

Allah is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs for us. What an Excellent Guardian and Protector He is! 

Dipenghujung video ni, hati terasa sebak melihat perjuangan mereka, keteguhan iman mereka. Juga sebak memikirkan diri ini. Iman setipis bawang. Sering kali tewas dengan keinginan diri. Nafsu mengheret ke duniawi. Astagfirullahulazim.

Monday, 30 December 2013

Beauty and The Beast Series

 
Starring: Kristen Kreuk and Jay Ryan

Based on old fairy tale, 'Beauty and the beast' series bring you action and romance. Set in New York current time, Catherine Chandler, a detective, witnesses her mother being shot the same night she is saved from her mother's murderers by a beast. Nine years later, a case leads her to discover that Vincent Keller, an ex-soldier believed to have been killed in action during military service, is actually alive. As Catherine gets to know him, she starts finding out more about her mother's murder and about who (and what) Vincent really is. At the same time, they get to know one another and eventually fall in love.

Season two getting more interesting and more complicated when Catherine's biological father is behind all the messed.  

Watch here from 1st episode of season one to the latest episode. 
Season 1:
Episode 1
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Episode 5
Episode 6  
Episode 
Episode 
Episode 9
Episode 10
Episode 11
Episode 12
Episode 13
Episode 14
Episode 15
Episode 16
Episode 17
Episode 18
Episode 19
Episode 20
Episode 21
Episode 22

Saturday, 28 December 2013

iLmu Penyuluh Hidup


BirthDay GiveAway By S.Saira & Eymas

Click banner to join


Meriah hadiah dia. Klik banner untuk tengok apa hadiah dia. Jom, jom. Jom join

Giveaway Peserta Bertuah


KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:


Pemenang akan menerima sehelai blouse gojes menawan ni. Mungkinkah anda pemenang bertuah tersebut. Jengjengjeng… Jom! Sama-sama kita raikan GA simple ni.


TAMAT: 31 DISEMBER 2013

Pencarian Bloglist dan Review Blog

Klik image untuk join 

PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN


http://coretanhatikathy.blogspot.com/2013/12/segmen-pencarian-bloglist-4-bulan-by.html
 
SEGMEN | PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN | Alhamdulillah.Disember tiba lagi.tibalah masanya kathy untuk melancarkan Segmen Pencarian Bloglist 4 Bulan. Kali ini seramai 25 orang blogger akan di pilih menghiasi Kathy Bloglist  dalam Kategori 4 bulan (Januari-April 2014).


Jika penyertaan melebihi 25 orang,maka kathy akan membuat pilihan,sebaliknya jika kurang atau cukup2 25 orang,kesemuanya akan di bloglist. Seperti biasa ada syarat2nya untuk melayakkan diri join segmen ini.ada juga hadiah misteri menanti 2 peserta yang bertuah. :)


SYARAT PENYERTAAN:

1. seorang blogger dan aktif berblog.


2. beri tajuk segmen "PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN".


3. follow blog  Coretan Hati  dan  Diari Resipi.


4. add G+  Kathy R'bain.


5. like pages facebook :-




6. sesiapa yang berjaya menjadi rakan bloglist kathy,di minta agar dapat masukkan link blog kathy dalam bloglist korang juga.


 7. segmen bermula 23.12.13-30.12.2013 jam 12 tengahmalam.

Doa Jika Gelisah Dan Takut Ketika Tidur


Siapa selalu rasa gelisah dan takut ketika hendak tidur? atau merasa kesepian? Boleh cuba doa ni


 A’udzu bikalimaatillahi attammati min ghadhabihi wa ‘iqaabihi wa syarri ‘ibaadihi wa min hamazaatisysyayaathiin wa ayyahdhuruun.

 Maknanya: Aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna dari murka-Nya, siksa-Nya, dari kejahatan hamba-hamba-Nya, dari godaan para syaitan dan dari kedatangan mereka kepadaku.” (HR. Abu Dawud No. 3893, At-Tirmidzi No. 3528 dan lainnya).

Kalau mengalami mimpi buruk, digalakkan tidak menceritakan kepada sesiapapun. Sebolehnya meludah ke kiri tiga kali sebagai simbolik menjauhkan perkara yang buruk. 
Kemudian, mohonlah perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk dan dari keburukan mimpi yang dilihat dan ubah posisi tidur atau bangun untuk mendirikan solat. 

Semoga bermanfaat

Thursday, 26 December 2013

Cara Mudah Mengesan CCTV Tersembunyi


Kalau kita traveling mesti selalu nak guna tandas. Mana boleh tahan weh. Kalau shopping pulak, test baju mestilah guna fitting roomkan? Walau tertutup sikit, still rasa tak secure dan macam ada jer mata-mata yang sedang memerhatikan. 

Ya, using public service. Who know? Lebih-lebih lagi teknologi sekarang dah maju dan otak orang zaman sekarang ni dah macam senget sikit sebab nafsu. Salah satu benda yang kita akan terlintas kat fikiran kita dan kita akan tercari-cari ialah CCTV.



Kalau dah tersembul macam gambar kat atas memang senanglah nak tengokkan? tapi kalau tersembunyi? Ha, Nina nak bagitau ni macam mana nak detect cctv yang tersembunyi:
1. On device yang ada bluetooth.
2. Search available device .
3. Kalau ada device yang pelik-pelik dan meragukan, it may indicate the hidden cctv.
4. You know what to do next.

Info ni dapat dari blog Mia Liana dan Mia Liana sendiri pun share dari FB. 
Ilmu bermanfaat ni  mesti share biar orang ramai tahu.. Kan..kan..? 
So, do share this ok.

Wednesday, 25 December 2013

Russia Did Not Celebrate Christmas


I'm working with my pharmacology colloqium (test) on Christmas eve ( 24th December) and reach my hostel around 7 p.m.. My 'teacher' available in her office till 9 p.m.. Surprise!! We don't have holiday on 25th December .

Yup, Russian didn't celebrate Christmas on 25th December since it is celebrate only by Catholics. 

In Russia, the date is different because Russian orthodox church used the old Julian calender for religious celebration days. Hence, Russian celebrate Christmas on 7th January. 

Monday, 23 December 2013

Right Posture To Use Toilet

Going to toilet is one of the important things in our daily life and for sure it effect our health. The picture below will explain how and which position will help you to poop better.





So, either you use this way

Or this kind of toilet

Sunday, 22 December 2013

Segmen Kenapa Aku Jadi Blogger ? By AkuPenghibur.com

click gambar di atas untuk to find more info
Ha, Acik tanya, "Kenapa nak jadi blogger?"
Wahai Acik, ni jawapan dia dalam bentuk karangan. Siap sedia dengan kaca mata anda.

Saya sebenarnya tak ada niat pun nak jadi blogger sebab saya serius tak tahu wujud juga perkataan blogger ni. Beberapa tahun lepas, I have blog but i don't know orang yang ada blog ni kena panggil blogger. Serius. 


Nuffnang request cah out bulan ni. Tak approve pun

Okay, lets jump to serious part. Kenapa aku jadi blogger? Dulu masa zaman remaja, duit nilai kecil pun kita akan anggap besar. So, to be honest i'm blogging sebab tertarik dengan cakap kawan. Dia kata, kita boleh buat duit dengan blog. Yes, it is. Tu sebab utama saya mula-mula buat blog dulu. DULU. Bila dah masuk zaman dewasa, duit dah mengalir mengalahkan air. Lebih-lebih lagi tinggal kat Moscow ni. Then, kira duit dari blog ni tak lah banyak sangat kalau nak compare masa yang diluangkan untuk blogging. 



But now, i'm blogging for passion. Kita ni bukan orang famous, bukan menteri, ahli santau jauh sekali. So, idea dan pemikiran kita tak ada siapa nak dengar. So, blog ni medium untuk kita sampaikan idea-idea dan pemikiran kita. Walau tak ada siapa nak baca, at least i speak it out dan tak la membusuk dalam kotak fikiran ni. Ada 20-30 orang yang baca tu pun dah kira okaylah. Mana tahu ada satu dua orang yang dapat terima idea tu. 

Plus, berbuih kot mulut kalau nak cakap benda yang sama berulang-kali. So, kita tulis dalam blog, boleh sekaligus orang ramai baca tanpa inform benda yang sama. Yang bestnya, kita tak perlu travel all over the world to bring it out to the world. Kalau content menarik dan tepat, tambah lagi bahasa yang sesuai, insyaAllah.



Selain tu, boleh sebarkan ilmu-ilmu agama dan ilmu sains yang berguna. Dapat pahala. Copy paste pun tak pa la. Janji letak sumber. Ilmukan mostly copy and paste dari Al-Quran. Tak gitu? 

So, bloggers, what are your reasons? Let us know by join this segment okay.


Lana Nordin Bertudung


Gambar ni jumpa kat Facebook. Comel jer Lana Nordin bertudung. Banyak jugak lah orang komen kat gambar tu. Ada yang mempertikaikan niat Lana pakai tudung sebab Johan. Kau Malaysian peduli apa dia pakai tudung ikhlas sebab Allah ke, sebab Johan ke atau apa sebab sekali pun, janji tak naik nafsu lelaki bila tengok dia pakai seksi. Kan??? Pasal ikhlas tak ikhlas tu, biarlah tu urusan antara dia dengan Allah. 

Nak tahu jugak la kalau ni latest penampilan Lana. So, i google nama Lana Nordin. And here it comes.. MasyaAllah, masyaAllah.. Semua gambar yang membuatkan jantung kewanitaanku ni berdegup kencang. Apatah lagi lelaki. Astagfirullah.

Kalau Lana dah berubah, alhamdulillah dan harap-harap gambar-gambar yang 'sedap mata memandang' tapi membawa ke neraka tu dipadamlah. Dalam kata erti lain dan mudah difaham, minta gambar-gambar seksi tu dipadam. Ha, senang cerita. 


Simple Giveaway by Izzati Amira


Lama tak join GA. Kali ni Nina join GA dari blogger Izzati Amira.


Simple Giveaway by Izzati Amira !!
Tamat : 22 Januari 2014
Klik Banner Untuk Join! Sekarang !! Hadiah menarik untuk para gadis di luar sana sedang menanti!



Saturday, 21 December 2013

The Most Expensive Food In The World: Diamond of The Kitchen


Do ever cross to your mind what is the most expensive food in the world? Known as diamond of the kitchen, truffles served as haute cuisine or grand cuisine with their pungent aroma and distinct flavor which the truffles itself cost up to 2000–4500 USD per kilogram. Dish of truffles alone may cost 100 USD.



What is truffle? Truffle is a fungus. It is usually found in close association with the roots of trees and can be found buried between the leaf litter and the soil. Since truffles growth in soil, looking for truffles easier with the help of pigs and dogs.

There is 2 types of truffle, white and black truffle. Like other stuff made in China, there is also Truffle from China which is low quality that can be considered as not the real truffle. 

Is it worthy to spend 100USD for one dish? I can save food stock for the whole month instead of one dish of truffles. 





Thursday, 19 December 2013

Kacang Penyebab Kanser Hati


Alamak. Kacang penyebab liver cancer? Oh no, i love peanuts. So, can not eat peanut  la? 
Chill, kacang yang dijangkiti kulat sahaja yang tak boleh makan dan boleh menyebabkan kanser. 

Fungus atau kulat ni dikenali sebagai aspergillus. Aspergillus dalam kacang atau jagung malah dalam susu pun boleh mengeluarkan aflatoxin. Aflatoxin ni la yang bahaya.

How to avoid Aspergillus dan aflatoxin? Jangan simpan kacang lama-lama. Kalau berkulat, warna berubah, bentuk pun lain macam, silalah say hi to tong sampah.

Actually, kacang tak sebabkan cancer tapi aflatoxin tu yang menyebabkan cancer (carcinogen). For your infomation, kacang baik sangat berguna untuk mengurangkan risiko penyakit cardiovascular. Good news for peanut lover, kacang juga tinggi antioxida, 

Saturday, 14 December 2013

5 Ways To Stay Safe When Travelling Alone

Most of the time i'm travelling alone to class which is basically ended around 7 and i'll reach the hostel around 9 p.m.. Alhamdulillah, so far everything is under control and okay even though i frequently lost. Freezing in the winter.

Anyway guys, here comes 5 tips to stay safe when you are walking alone:


Among of those people, can you guest which one is good and which one is not? Hint from me, you can read others body language but seriously when it comes to good appearance, don't judge a book by its cover  

1. Do not show off
You are in public transport and crowded with strangers. You are having I-pad, i-pod or any cool gadget or branded things and you just take it out, attract as much as eyes on you. You give others the idea that you are rich. Trust me, they will follow you till the very end if they really want it especially when they noticed that you are alone.

Most of my friend who have been attack by robber are look rich and for sure they are rich. Some of them claim that the robber followed them for so long. Train, bus and finally the safest place to robbed him. Thank god there is no injured case so far.

2. Walk in the crowded. 
As i said below, the robber will wait till you reach the safest place for him to rob you. Follow the crowded as you walk. Chance that the robber will lost you from his sigh also high.

3. Avoid dark places

4. Walk in correct body posture
Stand up straight, eyes forward, not looking down, rather 20 feet ahead. Being in good walking posture are good for your health as well as giving the image of self confidence and strength. 

a.
b.
Compare both of the picture above. Which person is look weaker? a or b? If you are a robber, which one you prefer to attack? 

5. Do not talk to stranger
There is my friend who stopped by stranger when he was walking to class. He stop and talk. The stranger ask for money and finally turn aggressive and violent as my friend refuse. 

Hope the tips help you guys. If you have tips on your on to share, do not hesitate to comment below. 

Wish you safe journey through out your whole life, 
till jannah InsyaAllah

Friday, 13 December 2013

Be Thankful For What We Have


Walking in heavy cold Disember snow, i can't hold it even though i'm using fur winter jacket. Sometimes, i feel like my feet is freezing.


How about them? Children in Syria
Picture from Washington Post

Some of them even die freezing. 
Lets donate whatever we can or at least praying for them

Tuesday, 10 December 2013

Anggota TLDM Mati Lemas Atau Dibunuh?

Gambar Asruf seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia TLDM, berasal dari Tenom Sabah, dipercayai mati dibunuh tersebar. 

Foto mangsa tersebar dilaman sosial berikutan keluarga mangsa tidak berpuas hati apabila anak mereka dilaporkan mati akibat lemas ketika sedang menjalani latihan.

Berdasarkan keadaan fizikal mayat mangsa, timbul elemen yang meragukan apabila terdapat kesan tumbukan dan tu
sukan rokok pada badan dan wajah mangsa seolah-oleh didera.

Kini, foto jenazah mangsa telah dikongsikan oleh ratusan pengguna dilaman sosial demi menuntut keadilan terhadap kematian mangsa yang meragukan. Pihak keluarga mangsa juga percaya bahawa kematian tersebut ada kaitan dengan unsur kes penderaan.


Sumber: Sabah Technology

Sekarang ni busy sikit. So, tiada idea nak tulis life update.

Wednesday, 4 December 2013

Jom Terjah Ⅱ

Assalamualaikum..
Dulu dulu duuuluuuuuuuuuuuu, saya ada buat segmen blog review. Ni nak buat review berapa orang lagi peserta. Kita buat sikit sikit ekh.. Siapa nak kena promote macam blogger kat bawah ni, comment kat bawah. Kalau belum follow, meh pakat follow ramai-ramail. heee :D

Jeng jeng jeng...

1. Huda Hassan










Kenapa SESETENGAH Pemimpin Negara Macam Bukan Pemimpin?

The picture with the title Male Proboscis Monkey at Kinabatangan River, Borneo was taken by the photographer Michala Kaastrup 

 I'm from Kg. Paris, Kinabatangan, Sabah.  Kampung Paris is in between Lahad Datu dan Kinabatangan which half of it is Lahad Datu and half is part of Kinabatangan. 

"Seumur hidup aku, ini yang pertama. Pintu hatiku diketuk, oleh dua wanita."

Eh, salah. Seumur hidup aku, pertama kali dengar nama orang ni bila isu scandal dengan artis. Owh, wujud juga orang yang kononnya atas nama kerajaan membela nasib rakyat kat tempat kitorang tu. Selama ni tak pernah dengar pun. Bantuan? Walau duduk satu wilayah, tak pernah pun dengar nama dia. Serious kenal orang tu, dengar nama dia bila dikaitkan dengan artis. Well, you know artis, famous.


This is my second video that showing Bung Mokhtar showed his *monkunci's attitude. 

Owh ya, kat Kinabatangan meriah dengan monyet dan haiwan-haiwan liar. Sebab tu selalu jadi tumpuan pelancong. Siap ada home stay lagi walau dipenuhi dengan monkey liar. (Eh, memang la monyet tu liar)

Even though i'm currently in Moscow, Russia still, i remember dari kecil sampai besar. Masa sekolah darjah dulu, siap ada monyet kat tempat buang sampah sekolah kitorang

Instead of parliament, its look like  class for budak-budak tadika.
Cikgu: Murid-murid, tolong senyap.
Pelajar: @#$% pot pet pot pet (Buat tak endah)

Indera Mahkota: Kalau disiplin macam ni, saya pun malulah tuan yang dipertua.

Why some of Malaysian Politician are so childish? Tak berkaliber langsung sebagai pemimpin. 

*Kunci=Key

Awas Jenayah. Jangan Hentikan Kenderaan


Berita ni terbaca di Suara Shiro. Ha, kalau nak baca full, boleh jenguk blog Suara Shiro ni. Saja share untuk ingatkan orang lain. Termasuklah diri ni sendiri.

Keluarga ni dimaklumkan kononnya berpura-pura meminta bantuan. Kemudian menggunakan kekasaran jika permintaannya tidak dituruti. 

Lokasi dipercayai disekitar Selangor, Lembah Klang, Ara Damansara, Palm Sring, Bandar Utama, Mutiara Damansara, Sunway Damansara dan  Citta Mall.



Bukan setakat kat area yang saya mention kat atas tu saja kena hati-hati, kat tempat lain pun sama juga. Mana-mana sekarang ni pun bahaya. Orang sanggup buat macam-macam untuk dapat duit.

For those yang selalu memandu sorang-sorang, especially malam, extra careful. Jangan simply berhentikan kenderaan bila orang tahan. 
*** Ada juga yang menyamar jadi polis, tahan pemandu.

Tuesday, 3 December 2013

Suami Kelar Muka Isteri Selepas Minta Cerai


Seremban: 
"Hanya Allah mengetahui kesakitan yang saya alami ketika suami mengelar pipi, dahi, bibir dan tangan saya dengan pisau lipat,” kata Nor Hafazalina Mohd, 30, yang menerima 80 jahitan akibat tindakan kejam suaminya itu.

Menurutnya, kejadian berlaku jam 5 petang Jumaat lalu di rumah mereka di Ampangan, selepas dia minta diceraikan kerana tidak tahan dengan sikap lelaki itu yang tidak bertanggungjawab dan kerap keluar masuk penjara.

Nor Hafazalina berkata, suaminya yang berusia 30-an seperti naik hantu apabila mengelar muka dan tangannya lebih 18 kali biarpun dia meraung kesakitan dan merayu agar dikasihani.

“Puas saya merayu supaya dia menghentikan perbuatan itu, namun dia bagaikan naik hantu apabila tangan kanan menoreh muka manakala tangan kirinya menarik rambut saya,” kata ibu kepada dua anak lelaki itu yang ditemui di wad sebuah hospital, di sini, semalam.

Menurutnya, dia meminta cerai daripada suaminya yang dikahwini hampir 10 tahun lalu selepas berasa seperti digantung tidak bertali dan terpaksa menumpang di rumah ibunya di Ampangan.

Sumber: HarianMetro

Ya Allah, kesiannya. Macam-macam kes ada.

6 Bad Things About Vitamins And Supplements That You Might Don't Know

Vitamin and supplement always get a good name from their benefits to mankind. However, this are 6 things about vitamin and supplement that you might don't know.
1. No supplements or vitamins have to be shown to work before they are sold to you. Supplements and vitamins are a 34 billion dollar a year business. We are experimental rat to our own experiment.

2. Hundreds of studies have been done on Vitamin C and as we all know it neither prevents cancer nor prevents you from getting sick from a cold.  
3. The Vitamin E studies done year after year show an increased risk of heart failure and cancer in the groups taking Vitamin E. Please know this.

4. In 2010 the Cleveland Clinic published results on a huge trial done on 36,000 men where they studied Vitamin E and Selenium (either alone or together) and found a 17% increased risk of prostate cancer in the group taking the vitamins. That same year, the vitamin industry made 28 billion dollars, a 5 percent increase from the year before.

5. With exception of folks with vitamin deficiencies (gastric bypass patients, celiacs, low vitamin D) not a single public health organization recommends the routine use of vitamins or supplements. This is because studies have never shown them to be effective and in some cases they are harmful.

6. Polls show that 68% of Americans have it wrong about the safety of vitamins and supplements. The truth is herbal manufacturers are not required to report side effects, manufacturers of vitamins and minerals can make claims about safety and effectiveness without evidence and the FDA does not approve herbal products before sale.The only change occurred in 2007 so now the FDA can make sure a product contains what the label says it.
I'm can't guarantee this article 100% true but all i can say is balancing everything in your life include the vitamin intake. Not less nor more. Make sure you get your vitamins in your food such as fruits and vegetables. 

Happy healthy balance life readers 

Sunday, 1 December 2013

Paul Walker Still Alive

Last 30 minutes before the accident
Yes, he was. The accident occurred at north of Los Angeles in Santa Clarita. Walker was reportedly driving home from a charity event in a Porsche when the driver lost control of the car. It’s unclear if Paul Walker or another individual was driving the Porsche, but the vehicle appeared to have hit a tree and burst into flames.


 No one know what the future hold
The car exploded and end up like this. 

My heart beat increase. I suddenly feel like crying. It is not because a famous actor who i didn't know well is died. Wondering when is my turn. Where i'll die? what am i doing on that time? Is it a Husnul Khaatimah (A Good Ending) or Suu-ul Khaatimah (A Bad Ending)...?


"Everyone shall taste death. And only on the Day of Resurrection shall you be paid your wages in full. And whoever is removed away from the fire and admitted to Paradise, he indeed is successful. The life of this world is only the enjoyment of deception (a deceiving thing)."
(Qur'an Al-Imran 3:185)


You who believe! Fear Allah by doing all that He has ordered and by abstaining from all that He has forbidden as He should be feared. Obey Him, be thankful to Him, and remember Him always, and die not except in a state of Islam (as Muslims) with complete submission to Allah. [Surah Al-‘Imran 3:102]
{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّـهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ} آل عمران: 102

No one know what the future hold...


Thursday, 28 November 2013

Lautan Terpisah Dua: Bukti Kebenaran Al-Quran



Video ini membuktikan kebenaran Surat Ar-Rahman ayat 19 dan 20 yang berbunyi:

مرج البحرين يلتقيان ؛ بينهما برزخ لا يبغيان ؛

“Dia membiarkan dua lautan mengalir yang keduanya kemudian bertemu. Antara keduanya ada batas yang tidak dilampaui masing-masing.” (QS. Ar-Rahman: 19-20)
...
Inilah video tersebut, yang memperlihatkan aliran dua lautan yang tidak pernah bercampur, seolah-olah ada sekat atau dinding yang memisahkannya.

Subhanallah, Maha Besar Allah Yang Maha Agung. Ternyata air laut yang tidak bercampur itu benar-benar ada.

Ayat lain yang menceritakan fenomena yang sama terdapat pada Surat Al-Furqan ayat 53 yang berbunyi:

وهو الذي مرج البحرين هذا عذب فرات وهذا ملح أجاج وجعل بينهما برزخا وحجرا محجورا

“Dan Dialah yang membiarkan dua laut yang mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain asin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (QS. Al-Furqaan: 53)

Dua lautan yang tidak bercampur itu terletak di Selat Gibraltar, selat yang memisahkan benua Afrika dan Eropa, tepatnya antara negera Moroko dan Spanyol.


Info: Layar Minda

Monday, 25 November 2013

Angola Banned Islam

 

Tear automatically drop from my eyes. While others muslim are proud with unique structure of other religious places, built with majestic, our mosques destroyed one by one.
St. Basil Cathedral in Moscow which attract thousands of visitor 
Based on News report, Islam was banned in Angola due to the process of legalization of Islam has not been approved by the Ministry of Justice and Human Rights.

"This is the final end of Islamic influence in our country," President Jose Edurado dos Santos told the Osun Defence daily.

Angola is a majority-Christian nation of about 16 million people, of whom an estimated 55 percent are Catholic, 25 percent belong to African Christian denominations, 10 percent follow major Protestant traditions, and 5 percent belong to Brazilian Evangelical churches. Only 80,000 to 90,000 Angolans are Muslim
The media reports have not described why Islam would need to be legalized, considering its presence in the country for many years.

OnIslam.net reports that the African economic news agency Agence Ecofin wrote that Cruz made the statement at an appearance last week before the 6th Commission of the National Assembly. The website goes on to note that, "According to several Angolan newspapers, Angola has become the first country in the world to ban Islam and Muslims, taking first measures by destroying mosques in the country."

However, some news reported than Angola denies this news that Angola banned Islam.
HasbunAllahi Wani'mal wakeel= Allah (alone) is sufficient for us (Qur'an 3:173)

Ya Allah, strengthen our iman, the last ummah.


45 Tahun Didera Suami. Penting Tahu Hukum Perkahwinan



Assalamualaikum readers,

"Selagi aku tak lafaz talak, selagi itu kau jadi hamba aku."

Sebagai seorang wanita, hati saya terkesan dengan video ni. Bayangkan, setelah berkahwin selama 45 tahun, terkurung menjadi hamba dalam perkahwinan, seorang wanita berusia 65 tahun akhirnya bebas hanya setelah beliau mengetahui bahawa seorang isteri layak untuk meminta fasakh daripada suami. For 45 years

Lihatlah sahabat-sahabat sekalian, bagaimana pentingnya ilmu dalam bidang perkahwinan yang selalu kita pandang enteng. 

For most of the time, spending her life in hell created by man who should built heaven for her. 

May Allah bless us with the righteous company. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...