Sunday, 22 December 2013

Segmen Kenapa Aku Jadi Blogger ? By AkuPenghibur.com

click gambar di atas untuk to find more info
Ha, Acik tanya, "Kenapa nak jadi blogger?"
Wahai Acik, ni jawapan dia dalam bentuk karangan. Siap sedia dengan kaca mata anda.

Saya sebenarnya tak ada niat pun nak jadi blogger sebab saya serius tak tahu wujud juga perkataan blogger ni. Beberapa tahun lepas, I have blog but i don't know orang yang ada blog ni kena panggil blogger. Serius. 


Nuffnang request cah out bulan ni. Tak approve pun

Okay, lets jump to serious part. Kenapa aku jadi blogger? Dulu masa zaman remaja, duit nilai kecil pun kita akan anggap besar. So, to be honest i'm blogging sebab tertarik dengan cakap kawan. Dia kata, kita boleh buat duit dengan blog. Yes, it is. Tu sebab utama saya mula-mula buat blog dulu. DULU. Bila dah masuk zaman dewasa, duit dah mengalir mengalahkan air. Lebih-lebih lagi tinggal kat Moscow ni. Then, kira duit dari blog ni tak lah banyak sangat kalau nak compare masa yang diluangkan untuk blogging. 



But now, i'm blogging for passion. Kita ni bukan orang famous, bukan menteri, ahli santau jauh sekali. So, idea dan pemikiran kita tak ada siapa nak dengar. So, blog ni medium untuk kita sampaikan idea-idea dan pemikiran kita. Walau tak ada siapa nak baca, at least i speak it out dan tak la membusuk dalam kotak fikiran ni. Ada 20-30 orang yang baca tu pun dah kira okaylah. Mana tahu ada satu dua orang yang dapat terima idea tu. 

Plus, berbuih kot mulut kalau nak cakap benda yang sama berulang-kali. So, kita tulis dalam blog, boleh sekaligus orang ramai baca tanpa inform benda yang sama. Yang bestnya, kita tak perlu travel all over the world to bring it out to the world. Kalau content menarik dan tepat, tambah lagi bahasa yang sesuai, insyaAllah.



Selain tu, boleh sebarkan ilmu-ilmu agama dan ilmu sains yang berguna. Dapat pahala. Copy paste pun tak pa la. Janji letak sumber. Ilmukan mostly copy and paste dari Al-Quran. Tak gitu? 

So, bloggers, what are your reasons? Let us know by join this segment okay.


9 comments:

  1. Segmen dari blogger Acik tu menarik juga...
    tertanya juga kenapa ek aq leh jadi blogger?
    macamana boleh terjebak ngan dunia blogging..hahaha
    Ikhlas dari Aminin yang tak hesem tapi Comel

    ReplyDelete
  2. ya mula2 buat blog..memng sbab nak income..tapi bila lama2..dah buat dah jatuh cinta..
    copy paste entry ko.pndapat saya.. janji kita letakkan sumbrer..apasalahnya bkongsi
    sesuatu yg bermanfaat.. kan sis? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. For me la,i don't care..sebab y kita post ni pn mesti untuk benda kn..?so, klu orng tu share,dia pn sebarkn kebaikn juga..

      Delete
  3. alhamdulilah terima kasih kerana sertai ^_^ kisah yang menarik kenapa jadi blogger

    ReplyDelete
  4. salam perkenalan..

    datang singgah dari segmen yang sama.
    follow done.
    semoga berjaya.

    http://www.syuhada1981.com/2013/12/segmen-kenapa-aku-jadi-blogger-by.html

    ReplyDelete
  5. salam gud luck awak, nak ajak join kontest kt blog saya pula. :) , peluang nak menag service like fanpage , businesscard n banyak lagi . masa dh tinggl 5 hari je lagi huhu http://www.mawardiyunus.com/2013/12/pelancaran-kontes-u-blogger_7.html

    ReplyDelete
  6. Salam singgah bw dari segmen yg sama.. Salam ukhwah & semoga terus sukses.. :)

    http://www.khirkhalid.com/2013/12/segmen-kenapa-aku-jadi-blogger-by.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...