Sunday, 12 May 2013

Beza Belajar Di Sekolah Menengah Dan Universiti

Lepas dapat result SPM, STPM mesti ramai yang akan menjejakkan kaki ke universiti. Mungkin ada sesetengah pelajar yang dah terbiasa dan terdedah dengan suasana universiti tapi tak kurang juga yang masih samar-samar. So, kali ni nak cerita pasal belajar kat universiti. 



Benda yang sangat-sangat korang perlu tahu, zaman persekolahan di sekolah menengah totally different dengan di universiti. So, siapkan minda anda untuk setiap kemungkinan dan perubahan. Jangan dapat kejutan sudah. Parah otak nak study nanti.

Dulu kat sekolah, korang duduk dalam kelas tunggu cikgu datang. Kat u, korang perlu bergerak kat tempat yang korang nak study. Contoh, korang ada lecture kimia, kenalah bergerak ke dewan kuliah kimia.

Jadual masa zaman persekolahan hari-hari sama. Masuk kelas jam 7. Rehat jam 10. Balik jam12.30. Senang nak adapt sebab hari-hari sama. Kat u pula, kadang-kadang seminggu hanya ada 2 kelas. Dalam sehari kadang-kadang hanya belajar 1 subject. 

Waktu rehat dulu setengah jam. Bila kat u, punyalah lama nak tunggu pertukaran subject dari 1 kelas ke kelas lain. Last2, balik bilik. hahaha Eh, jangan. Belajar2. Sebab kena tunggu lama, korang boleh prepare bawa botol air dan makanan siap-siap. Jangan bawa botol air sahaja tetapi botol air yang berisi air. Jimat duit. Lepas tu tak payah nak beratur panjang-panjang untuk beli makanan di cafe. Kebersihan makanan pun terjamin. Sebab tu lah kalau korang perasan pelajar chinese bawa beg besar-besar. Macam-macam ada kat dalam beg tu.


Ni sangat penting.Kat u jangan jadi kera sumbang. Kena bersosial. Bukan sosial yang lepak sana sini tapi 'bergaul'. Bukan sebab apa, kadang-kadang pensyarah selalu bila nak inform sesuatu, dia tak inform dengan semua pelajar. Dia biasanya inform hanya kepada pelajar yang dia rapat. So, untuk dapatkan lebih banyak maklumat, kenalah bergaul dengan pelajar-pelajar lain. Selain tu, notice board pun kena rajin check.

Pilih persekitaran dan kawan yang merangsang anda untuk belajar sekaligus menggalakkan proses pembelajaran anda

Hopely post ni dapat membantu walau sedikit. 
Pembaca yang ada nak tambah boleh bagi pendapat diruangan komen

26 comments:

  1. thanks utk tips tu..hehe..bagus jga utk bakal2 masuk u nie..

    ReplyDelete
  2. nice sharing,
    Thank you untuk tips2 yg menarik ni :)

    ReplyDelete
  3. saya dah belajar la.. uhuhuhu : )

    ReplyDelete
  4. bagus tips tu nina.. untuk adik2 yang akan menjejakkan kaki di menara gading.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak singgah pagi.. semoga nina ceria selalu.. tak dapat komen di chatbox.. kenapa ya?

      Delete
  5. Cik akak datang nak jemput Join GA cik akak...


    http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/05/simple-giveaway-bintang-mencari-cinta.html

    ReplyDelete
  6. saya memang lemah kalau berkomunikasi ni... maklumlah saya orang pendiam..apapun I will do my best.. tq...

    ReplyDelete
  7. Memang banyak beza sekolah dengan Universiti.
    Universiti dengan Matriks pun banyak beza.
    Kat U la kita kena bijak ambil peluang dan bahagi masa.
    Kalau kat sekolah semuanya cikgu akan suap. Kat U kena pandai berdikari la :)

    ReplyDelete
  8. betul toe
    iema da rasa masuk universiti/kolej
    berbeza sangat2
    x kenal pun iema bergaul ^__^

    ReplyDelete
  9. stuju! U dan skolah menengah sgt berbezaa . d U la kta jmpa org plbagai ragam kan? :)

    ReplyDelete
  10. Sedikit nasihat tuk adeq.. nanti dah belajar kat tempat orang..
    jangan kejutan budaya lak yer.. Coz Am tengok ramai budak2 baru
    yang kejutan budaya.. engat nak terkejut pun sekdar terkejut suda laa
    jgn melebey2 lak...nanti Atok Am piat telinga..hahahaha

    ReplyDelete
  11. betul.. zaman skolah dgn zaman IPT lain dan kita bergaul dalam semua kelompok. prangai pun macam2

    ReplyDelete
  12. woahhh ! macamm bestt jee zaman Uni nehh . Tapii sis kalau Matrik dengan Uni sama takk situation diaaa ? Ermmm . . ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. matrik masih kena suap sikit oleh lecturer... walau busy mcm mana pun jadual dia,,pensyarah banyak guide..u pula biasanya kena cari sendiri

      Delete
    2. plus,matrik lebih kurang macam skolah sikit, bezanya tak pakai uniform.plaja wanita biasanya guna bju kurung, lelaki guna kemeja..no jeans..100% tinggal asrama,,wajib.jadual belajar pun lebih kurang mcm sekolah tapi lebih up sikit.start jam7.30 abis kelas jam3.30.. ==" tepu otak

      Delete
  13. sgt bgus ni

    kena bg adik yong baca heheheh

    ReplyDelete
  14. betul tu. jadual ezzatie slalu spoil. hari jumaat 1 kelas, then pukul 3 ptg. hahaa, penat nak tunggu kelas =) btw, kena alert =)

    ReplyDelete
  15. tengah hadapi zaman U :) sangat berbeza dgn zaman mngah .. zaman U nie , kena kejar ke hadapan dan bersaing untuk dpat cemrlang :)

    ReplyDelete
  16. Tak sampai dua bulan belajar dkt U tp mmg terasa kelainan dia. Semua kne buat sendiri, huhuhu

    Btw, jemput join ^_^
    http://lystra-lily.blogspot.com/2013/05/segmen-blogwalking-sambil-like.html

    ReplyDelete
  17. nice sharing sis, ramai kawan2 ckp sekolah dgn u berbeza.. mana yg anak mak tu akan rasa sengsara hidup bila dok kat u, haha..

    ReplyDelete
  18. Hmm , tak lama lgi sy pula yg akan merasa kehidupan di U.. harap semuanya bejalan lancar..

    ReplyDelete
  19. hehehe... mesti la x sama. kat universiti kena belajar berdikari.

    ReplyDelete
  20. hheehheeh setuju ..acik masa first mase u ..rasa wahhh lain cm belajar dulu ..semua kena independent

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...