Wednesday, 5 February 2014

Kebaikan Tidur Dalam Gelap, Fungsi Melatonin





Tengah blogwalking tadi, terjumpa satu entry pasal hari kanser sedunia iaitu pada 4 February. Baca entry Bella Luna kat sini

Bila baca pasal kanser, teringat satu blog posting saya yang lama mengenai 'Tidur dalam keadaan lampu tertutup'. Boleh baca post tu lebih lanjut kat sini. Tidur dalam gelap boleh mencegah kanser melalui penghasilan melatonin. 

Kita buat simplelah kan, senang sikit nak faham. Bila kita tidur dalam keadaan gelap, badan kita akan menghasilkan melatonin. So, melatonin akan melawan sel-sel kanser. Maknanya, tidur dalam keadaan gelap dapat melawan kanser. 

Antara fungsi-fungsi dan kebaikan lain melatonin kepada manusia adalah fuhh, banyak!!! 

Okay, ni short list dia.

- Antioxida 
- Membantu sistem pertahanan badan dengan meningkatkan penghasilan cytokine. 
- Melawan penuaan. Awet mudalah katakan.
- Diabetes 
- Alzheimer 

Kalau nak tengok lebih banyak boleh tengok kat Wikipedia. sini


Oh, semalam tidur dalam keadaan satu lampu terpasang sebab pintu bilik asyik tertutup terbuka sendiri. Angin kot. Ditambah dengan sound effect pintu engsel berkarat. Seram juga. So, saya bangun, buka lampu dan letak luggage besar kat belakang pintu so the door won't open. Hahh

21 comments:

  1. alamak malunye awk taip name kite. btw thanks for u attention =)
    bella mmg suke tidur dlm keadaan yg gelap, tp mak bsing tak bg tdur dlm gelap . hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh,kenapa pulak tak bagi tido dlm gelap..?mak dah kluar,,boleh bgi off lampu.hehe

      Delete
  2. walaupun dah tau kebaikan tidur dalam gelap, tapi still tak berani nak tutup lampu waktu tidur. dari kecik lagi tidur, lampu still bukak. haiyooo :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha maybe izzaty boleh beli lampu yang malap sikit. At least tak terang sangat.. kan..? ;)

      Delete
  3. X boleh gelap sangat nanti nak pegi toilet susah x nampak huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sediakan table lamp dekat katil. So, bila bangun, senang nak on. So, bila dah terang sikit tu, boleh on main lamp pulak

      Delete

  4. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  5. haa..akak Nina, kalau tidur dalam terang sah lepas tu sakit kepala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa,lebih2 lagi orang ada magrain. Kan?

      Delete
  6. Tutup lampu bila nak tidur...kalau tertidur? Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat den nak tolong..haha apa boleh buat

      Delete
  7. Kalau nak tidur dalam gelap pastikan suis lampu ada bhampiran anda. Susah nak melepas nanti hehe..:)

    ReplyDelete
  8. Nice info.Memang suke tido dalam gelap, kalau cerah silau alamatnya sampai ke pagi x dapat tidur heheh.

    ReplyDelete
  9. Tidur dengan anak2.. susah juga bila mlm dia terjaga nak kena bangun buka lampu pulak... haishh.. lecehnya... :]

    ReplyDelete
  10. sy suke tido dlm gelap.. tp kene ada cahaya sikit.. kalau gelap gelita lemas la plak

    ReplyDelete
  11. Done Follow awak :)
    http://azlyiejah.blogspot.com/2014/01/segmen-ramaikan-followerraikan-ukhuwah.html

    ReplyDelete
  12. Pelikkan dgn org yg suka tido dgn berlampu terang benderang? Mcm mana lah tido nak lena kalau gitu.. ye dak? Hehehe.

    ReplyDelete
  13. lebih suka tidur dalam gelap pun..kalau terang susah nak lelap =__=

    ReplyDelete
  14. hahaha habislah rumah nil gelap lepas ni ahhaha

    ReplyDelete
  15. Sy mmg tak boleh tido kalau ada lampu terpasang..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...