Sunday, 12 May 2013

Kehidupan Harian Di Sekolah Menengah, Universiti, Matrikulasi Dan Yang Sekutu Dengannya

Tadi chat sekejap dengan 'dia'. Cerita pasal adik dia (bakal adik iparlah tu hihi) yang sambung study kat Perlis. Perlis - Sabah. Jauh tu.



Masa sekolah menengah dulu, ada yang duduk hostel dan ada juga yang tinggal dengan keluarga masing-masing. Masa kat universiti, majority tinggal hostel yang disediakan. Kalau tak tinggal kat hostel pun, duduk menyewa. 

Pertama kali berjauhan dengan family mesti susahkan? Room mate saya dulu siap menangis-nangis lagi. Masak tak tahu, basuh kain pun tak tahu??? 
"Nina, macam mana nak letak sabun cuci ni?" 
Banyak-banyak soalan apasal dia tanya soalan macam ni? Terpana dan terkesima seketika mendengar soalan tu. Ya Allah, bijaknya.

"Bacalah arahan kat kotak sabun cuci tu" i replied.
Takut makin banyak cakap makin terkeluar pulak ayat-ayat yang mengguris hati kawan yang tanya ni.

Makan.. makan.. Makan..
Kalau di rumah, bangun tidur sarapan dah tersedia. Asrama sekolah pula makanan free of charge. Daging tayar lori pun tayar lorilah. Keras weh. Masa kat matrik, pagi petang siang malam beli kat cafe. Masa tu dapat elaun RM2500 kalau tak silap untuk setahun. Bagi yang nak berjimat mungkin boleh mengambil minuman nestum 3 in 1 yang mengandungi oat sebagai sarapan. Mengenyangkan, tahan lapar lama dan berkhasiat. Lain-lain pun boleh tapi kalau nak jimat boleh ambil oat. INGAT, jangan tinggal sarapan.

Bersiap ke kelas.
Bergantung dengan keadaan tandas. Kalau ramai, mandi awal-awal. Silap haribulan jadi pak guard tak berbayar menunggu giliran untuk mandi. Kalau tempat tu tandas tak share dengan ramai orang, untunglah. Orang mandi awal, saya pulak sengaja mandi lewat sebab masa tu semua dah habis mandi. Nasib laju bersiap. Tak payah nak make up.

Benda wajib yang paling saya ingat untuk bawa.
(This for me lah. I don't know why i concern so much about all this stuff)
~ Baldi. Orang selalu pandang lekeh tapi ni penting untuk basuh kain. (dari tadi cerita pasal basuh kain =.=" ) Ya lah, penting kot. Hari-hari salin baju. So, hari-hari ada baju kotor menunggu untuk dibasuh. Boleh letak kain kotor sekali. Walau guna perkhidmatan dobi sekalipun, mesti nak guna baldi untuk angkut kain untuk dijemur. Kan?
~ Cadar. Walau cadar disediakan, saya lebih suka guna cadar sendiri. Kebersihan lebih terjamin.
~ Hanger. Kain tak bersepah.
~ Cerek karan. Senang nak buat air untuk sarapan. Heheee air panas untuk masak me jangan lupa. Makanan tradisi pelajar.
~ Kelengkapan solat dan Al-Quran

Banyak lagi tapi korang boleh fikir sendirilah. Tak cukup ink keypad latop nak type satu-satu.

Masa free saya selalu gunakan untuk bersukan. Jogging pun jadilah. Biar oksigen sampai kat cell otak. Barulah tajam daya ingatan. Badan sihat, minda cergas.

Apa lagi ekh nak share pasal hidupan harian? Tu je setakat ni. Kalau pembaca nak tambah boleh tambah kat ruangan komen. 


9 comments:

  1. hehe tengah hadapi sekarang ... adehh dapat roomate plk manje anak mak.. baju pon tak thu bASUH .. sabo jelah

    ReplyDelete
  2. hahaha..cik akak pun pernah alami sejarah nie..tu pon dah lama...tapi kenangan tetap manis dik...:)
    Dulu cikgu selalu kata...tiada kenangan yang paling manis kecuali alam persekolahan.,..hihi...betol apa yang dia kata :)

    ReplyDelete
  3. pcl dulunya pon penah tinggal di asrama..., semalam baru anta anak balik asrama...nina juga nama dia, lebih berdikari bila tinggal di asrama compare sebelumnya..

    ReplyDelete
  4. Perhhh . perhhh . dasyahh tak tahuu gune sabon tuhh . heeeee . siann diaa . Ermm , Edd baruu nak masokk zaman tuhh . wishh me luck kayy sis ! :))

    ReplyDelete
  5. jarang sekali makan maggi huhu

    ReplyDelete
  6. Rasanya problem utama yang sy hadapi waktu di universiti adalah duit.. haha. Masa baru-baru masuk dulu sangat2 boros dan tak berjimat langsung. tapi untuk tahun ke tiga ni. Banyak pulak lg duit lebih. hehe. terbaaek~

    ReplyDelete
  7. hehe, xde pengalaman dok hostel.. paling teruk pun duduk lama2 kat wad.. kadang2 kalau dtg hospital, mmg kena sediakan brg siap2, kalau tertinggal barang yg nak dibawa mmg takkan patah balik ke rumah dah.. so kena pandai gunakan apa yg ada je..

    ReplyDelete
  8. Salam..
    Dulu tinggal di MRSM.
    life betul-betul best dapat kenal dgn kwan2 baru.
    jumpa adik angkat comey2..hehe :)

    sekarang dah tua, fokus kehidupan. mencari rezeki siket2 nak tawen :P

    Panggilan Percuma Setiap Hari Hanya RM8.00 sebulan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...