Sunday, 10 February 2013

Berubah Tidak Menunggu Masa

    Waktu terus bergerak. Tanpa disedari, now i'm celebrating new year buat kali ke 2 di tanah besar, Moscow, Russia. 



Ini bermakna, i'm staying here almost 2 years. 




Winter view outside my window, apartment 2012



Alhamdulillah, setakat ini semuanya terkawal dan masih dalam keadaan selamat walau hidup dalam keadaan, agama dan budaya yang jauh berbeza dengan Malaysia.


Mengimbau kembali memori 21 tahun bergelar muslimah, bukanlah satu proses yang mudah tapi tidak sukar jika dihati kita ada redha selaku hamba kerana Allah sentiasa menguji iman hambanya dan Insya Allah, ujian itu yang akan mematangkan dan mendekatkan diri pada pencipta.


Tahun ni sedikit sejuk berbanding tahun tahun sebelumnya. Fuhhh, tengok tu, keluar asap dari mulut. Nafas berasap. Macam NAGA

Going out for class. Winter 2012



"Azam tahun baru???"

Dan dalam tempoh 21 tahun sebelum ini, tidak menanti datangnya tahun baru untuk menetapkan azam, juga tidak menunggu datangnya 1 January untuk berubah. Apa yang dicapai selama ini, perubahan untuk mencapai matlamat itu tidak menunggu selama 21x new year mahu pun 21x 1 January. Sebaliknya, perubahan itu harus dilakukan disaat menyedari sesuatu matlamat perlu dicapai.

Lets say, sebelum tidur waktu muhasabah diri tiba-tiba terlintas dalam fikiran

" oh, i'm not being good daughter to my parent "

- hati kecil berbisik-


Do i really need to wait for next 1 January? Off course no. I have to change now.

So, i take my phone and text my mum at 2.00am (waktu Moscow), 6.00am (waktu Malaysia). (calling my mum but can't reach. Owh, i'm using beeline - murah )

Ni la wajah my beloved parent. I miss them so much. Semoga wajah ni sentiasa di rahmati Allah, sentiasa dilindungi di dunia dan akhirat. Ya Allah, sayangilah mereka sebagaimana mereka menyayangi ku sejak aku kecil lagi. Haramkanlah api nereka menyentuh mereka Ya Malik, penguasa seluruh alam. Amiiiiiin.

Think about if

" i'll be someone's wife this year"

As medical student, how can i be 'isteri mithali' and at the same time anak solehah?
I have to think the solution and start practicing it today. Kena tunggu tahun depan juga ker baru nak berubah? Tahun ni kahwin, tahun depan baru nak berubah? Alamatnya jadi janda aku weh. Harharhar... Nauzubillah. So, i must start it exactly this second, this moment!!!

Perubahan itu perlu dilakukan dengan segera. Kan menyegerakan benda baik itu bagus. Anyway, wishing you semoga berjaya dalam mengapai azam, matlamat dan impian anda.





No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...