Thursday, 21 February 2013

Elakkan Jerawat By Doctor Nina


Haccu!!! Haccu!!! Alhamdulillah keluar penyakit. Ni kalau da balik-balik bersin alamatnya selsema dan nak demamlah ni. Ramai jer kawan mengadu sakit. Mungkin pengaruh perubahan cuaca, dari Winter nak tukar spring. 

Di luar tingkap kitorang masa winter. Tengok ice tu, boleh buat ice kacang. Free ice cube kot

Dandelion yang dikutip dalam perjalanan balik dari kelas spring tahun lalu


Usrah sambil picnic masa musim bunga bersama kakak usrah, Kak Emy Nadhirah

Masa kecil dulu, bila dengar doctor sakit:
"aik, doctor pun sakit ke? " hairan dengar doctor sakit. Sekarang ni ambil kau Nina. Doctor pun manusia juga.

Dan bakal docter yang tulis ni pun ada masalah kulit juga macam yang lain. JERAWAT. Ya, jerawat ni memang common tidak kiralah di Malaysia, Russia, Indonesia atau dimana-mana pun tanpa mengira usia, jantina atau bangsa.

So, hari ni saya nak share pasal cara nak handle masalah jerawat ni. Sebelum tu, korang kena tahu dan faham pasal kulit. Ambil cermin dan tengok kulit muka korang sekarang. Ada tengok tak bulu-bulu halus? Dibawah bulu-bulu tu (dalam kulit) ada sebaceous glands (kalenjar) yang menghasilkan sebum

Encik Sebum ni tak lah jahat sangat nak kotorkan muka korang tapi bila muka korang ada bacteria, bacteria tu yang akan pecahkan sebum jadi benda berminyak dan menyebabkan jerawat tumbuh di kulit.

Bak pantai dan ombak yang sukar nak dipisahkan, macam tu jugalah dengan Mis bulu dan En. Sebum, memang tak dapat nak dipisahkan. Sebab kita dah tak dapat nak stop pengeluaran sebum dari kulit, why not bersihkan bacteriakan?

# So, nak muka bersih dari jerawat, sentiasa basuh muka untuk mencegah jerawat. For those yang guna pencuci muka, boleh beli pencuci muka anti-bacteria.

Model menggunakan produk 100% semulajadi dari langit, tanpa bahan pengawet dan bebas bahan kimia , product ciptaan Allah, dijamin HALAL: Air bersih Cara penggunaan: Ambil wuduk 5x sehari (wajib) atau lebih(sunat) sebelum solat


# Elakkan menggunakan krim bila keluar rumah sebab krim tu berminyak dan kotoran senang melekat/menempel di muka korang. Bila korang keluar rumah, muka akan terdedah dengan persekitaran yang kotor. Well you know udara zaman sekarang bersih dia macam mana.

Macam kenal ekh? Yes its me w/o make up. Memang tidak guna pun 
 Semoga membantu dan selamat beramal!!!


18 comments:

  1. permpuan ni bile kuar suka bermekap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..tapi pastikan muka tu jangan brminyak sebab make up,,nanti melekat semua dekat muka..kalau boleh sampai uma direct basuh

      Delete
  2. wahh...tips yg bgs. ramai yg mencari ubat jerawat yg mahal2 .. padahal ada yg free jerk ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2... free of charge + dapat pahala.. untung d dunia untung d akhirat

      Delete
  3. ninaa .. wah god information :) terbaik laa ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tQ lieya :) meh rajin2 singgh lw mcm tu

      Delete
    2. insya Allah :) jemput laa follow blog aku juga .. ahah xD
      blog daif jak .. hehe

      Delete
  4. wahh bagus tip nie .. tapi sesuai utuk girls ..tapi comel plk comel demam hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai untuk semualah... lelaki pun boleh basuh muka selalu..ambil wuduk jer..free of charge

      Delete
  5. hmm...wudhuk 5 kali sehari tu yang penting..lebih suci dan confirm halal..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersih, suci, selamat dan murah..eh,bukan murah, tapi free...

      Delete
  6. jerawat leh buat mood ilank jap...ahhahahaxD

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2..bkn sahaja ilangkn mud..malah mnghilangkan keyakinan diri

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...