Friday, 5 April 2013

Ikan Pelaga dan Kekasih.

Our guppy, Goofy, yang dijaga oleh En. Panda. Nasib panda makan buluh. :) 

Tahu tak yang seekor ikan pelaga ni tak suka bila diletakkan dalam satu balang dengan ikan pelaga lain? Dalam satu balang yang sama, ikan pelaga akan saling berlaga. Sebab tu kot nama dia ikan pelaga. So, ikan pelaga ni memang akan diletakkan satu dalam satu tempat. Boleh dikatakan ikan pelaga nak mendominasikan tempat tu sorang. Ops, seekor. 


Kekasih pun macam tu juga. Tak kiralah suami, isteri, teman wanita atau teman lelaki, mesti nak jadi "the only one". 

Balang tu umpama hati, we wanna be the only and special one. Nak mendominasikan carta hati kekasih. Kalau ada yang lain....?


Tu dia, kembang ekor bila ada pelaga lain, petanda agresif. Walau  letak cermin pun akan kembang juga.














11 comments:

  1. kalau diletak 2 ekor, konpem die belaga.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah...tp mcm mana if jantan dgn betina ekh?

      Delete
  2. Betol tu...ikan nie cantik...tapi tu lah tak nak dok main sama-sama...memang nak menyendiri je pilihan dia..huhu

    ReplyDelete
  3. kalau ada yang lain... x payah letak dalam satu aquarium...nanti confirm2 berlaga... x dalam satu aquarium pun berlaga... ekekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x dalam satu aquarium pun berlaga... ,, ceh,,dalam maksudnya harhar

      Delete
  4. Replies
    1. betul...tak akan punya jd ikan pelaga..1 untuk semua

      Delete
  5. Masa aku tingkatan, aku bela ikan nie sampai habis sekolah..ikan yang sama..memang tahan lama ikan nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. agreee.. tahan lasak..tahan lapar..memng tahan la..

      Delete
  6. haha, suka ayat "nasib panda makan buluh" tu.. orang dulu2 memang banyak bg nama yg ada maksud tersirat.. cuma kita faham ke tak je (even sometimes peribahasa or pepatah tu mcm tak logik je)..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...