Tuesday, 4 June 2013

Cemerlang atau Tidak, Kaitan Motivasi Dengan Pencapaian

Finish my final exam for Biochemistry, MBPA (Medical Term In Russian) and Philosophy. Alhamdulillah. Physiology on 15th June and 18th June fly to Abu Dhabi.


Wuhuuu.. Orra (cara orang Russia sebut  Horray)
Masa test hari tu, Tatiana (  Cikgu Bahasa Russian ) tanya one of my friend about her performance. She said she can't study very well since dia ada banyak masalah. Salah satunya fikir macam mana family nak bayar yuran third year. Same problem with me. Haih


Orang kata, sebab dah bayar mahal-mahal, kena study berabis. Jadikan tu sebagai peransang untuk study. Betul juga tapi stress kot bila fikir. Benda ni sepatutnya menjadi motivasi untuk capai matlamat tapi sebaliknya, prestasi menurun. Below is the answer. 

Hari ni nak tulis pasal kekuatan motivasi dan kesannya. Sebelum tu, apa tu motivasi? Motivasi ni emotional desire to satisfy necessity. Keinginan untuk memenuhi sesuatu. Tahukah anda, adakah anda tahu bahawa terlebih motivasi ni tak baik? Orang cakap, bermotivasi ni baik untuk mencapai apa yang kita inginkan. Saya cakap pula, terlebih motivasi tu tak baik. Dalam Islam pun kena sederhana. So, motivasi pun macam tu juga. Sederhana. Bersederhana itu lebih baik.
Motivasi sederhana menunjukkan kesan maksimum manakala  kesan strong motivasi adalah yang paling rendah. Even weak motivation pun masih dapat result yang lebih tinggi dari strong motivation. 

Ya Allah, hopely lah dapat question ni masa exam physiology. Is it possible? Hope so.
Graf atas tu bukan saya cipta suka2 tau. Graf ni dapat masa lecture physiology pertama dan terakhir yang saya attended. Professor tu bagi contoh kita nak result yang cemerlang dalam exam, keinginan untuk cemerlang. Salah satu contoh strong motivation bila student yang dah dapat markah cemerlang nak lagi cemerlang dari result dia sekarang sebab dia nak compete dengan kawan dia. Dia tak nak dikalahkan oleh rakan dia. Then, motivation dia pun meningkat untuk lebih cemerlang. Kesannya? Teettt. Negative. Menurun. Kesian. 



So, we can conclude that medium motivation is the best to achieve best result.

Can it be sebab terlalu bermotivasi performance kawan tu menurun? 

15 comments:

  1. thank... baru tahu... yg paling penting jgn putus semangat .. terus berusaha

    ReplyDelete
  2. nice sharing.. yg penting tak putus asa

    ReplyDelete
  3. betul betul betul. Kepala otak tak boleh banyak berfikit sangat, nanti stress~ :)

    ReplyDelete
  4. aah...dlm islam..sentiasa amalkan wasatiah
    bersederhana dlm segala perkara
    nice sharing./..moga jadikan diri sy seorang yg besedrhana

    follower ke 305

    ReplyDelete
  5. usaha..doa dan tawakkal...jgn putus asa je

    ReplyDelete
  6. Haah.. tu laa.. dalam banyak2 yang sy belajar ni lah perkara paling pelik yang saya dapat tahu. Normal kalau sesuatu pencapaian yang berasaskan fizikal, contoh macam kerja part time lagi kuat kerja lagi banyak duit dapat. Tapi haa.. ni yang pelik ni, Bila sesuatu pencapaian yang melibatkan penggunaan mental dia akan jadi terbalik pulak, contoh nak jadi bermotivasi ke, nak study ke, nak cari idea ke, dia tak leh kerja kuat2 lagi relaks lagi berkesan dan berjaya..

    ReplyDelete
  7. jerawat pon boleh demotivate me. huhu!

    hi dr nina! :)

    ReplyDelete
  8. dapatkan sokongan family yer :)

    ReplyDelete
  9. Tiada sesuatu yang mustahil..yang penting semangat dan nawaitu kita...
    Study biar gempak ye sayang :)
    Slow-slow....kerana perlahan itu satu persinggahan yang terindah :)

    ReplyDelete
  10. yang penting jangan berputus asa.. putus asa adalah pembunuh utama usaha kita selama ni..

    ReplyDelete
  11. oo terbalik rupanya.. tapi memang pun, Islam sendiri ajar bersederhana kan.. anyway good luck for the next paper :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...