Thursday, 19 December 2013

Kacang Penyebab Kanser Hati


Alamak. Kacang penyebab liver cancer? Oh no, i love peanuts. So, can not eat peanut  la? 
Chill, kacang yang dijangkiti kulat sahaja yang tak boleh makan dan boleh menyebabkan kanser. 

Fungus atau kulat ni dikenali sebagai aspergillus. Aspergillus dalam kacang atau jagung malah dalam susu pun boleh mengeluarkan aflatoxin. Aflatoxin ni la yang bahaya.

How to avoid Aspergillus dan aflatoxin? Jangan simpan kacang lama-lama. Kalau berkulat, warna berubah, bentuk pun lain macam, silalah say hi to tong sampah.

Actually, kacang tak sebabkan cancer tapi aflatoxin tu yang menyebabkan cancer (carcinogen). For your infomation, kacang baik sangat berguna untuk mengurangkan risiko penyakit cardiovascular. Good news for peanut lover, kacang juga tinggi antioxida, 

9 comments:

  1. samala ngan Asiah, gila kacang...terkjut bace tajuk ni...;)

    ReplyDelete
  2. fehh igtkan betul kcg penyebab kanser..hehe kalau yg kulat tu mmg say bye2 la...:P

    ReplyDelete
  3. iya ke? :o
    baru tau laa
    thx for sharing :D

    ReplyDelete
  4. hm. dulu tau yg dia baik untuk jantung. cuma mkn byk boleh naik jerawat. hihi

    ReplyDelete
  5. fuhh ! lega . ingatkan semua kacang tadi . mihmih :D

    ReplyDelete
  6. Moral of d story... jangan beli kacang banyak2.. beli setakat yang nak pakai jer... untuk mengelakkan kita simpan kacang tu lama2 dan sayang nak buang dan akhirnya pakai jugaa... :)

    ReplyDelete
  7. Nenek saya la selalu sangat simpan kacang tanah lama-lama. Kadang2 sampai dah mula bertukar warna. Pengajarannya belilah kacang mengelembu tu, Haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...